Риба та морепродукти
В багатьох країнах морепродукти вважаються делікатесом. В приморських та острівних країнах морепродукти традиційно відіграють важливу роль у раціоні людини.
Морепродукти мають високу поживну цінність і є ідеальною їжею за умови, що вони поставляються з чистої води. Морські молюски і ракоподібні є гарним джерелом білка, містять велику кількість вітамінів групи B, зокрема, ніацину та кобаламіну (вітамін PP та B12). Вітамін B12, мабуть, — єдиний вітамін, який може зберігатися в тілі людини довший час та використовуватися пізніше. Він відіграє важливу роль у процесі утворення крові.
Морепродукти є найкращим дієтичним джерелом йоду, селену і фтору для людини. Крім того містять помірну кількість заліза, цинку та магнію. Вміст заліза в них становить 30-50 % від його вмісту в червоному м’ясі.
Ракоподібні і молюски є також гарним джерелом кальцію, а устриці — найбагатшим природними дієтичним джерелом цинку. Вони є сильними афродизіаками, реально впливають на зміцнення потенції.
Продукт | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Ккал/100 г |
Бички | 12,8 | 8,1 | 5,2 | 145 |
Горбуша | 21 | 7 | 0 | 147 |
Камбала | 16,1 | 2,6 | 0 | 88 |
Карась | 17,7 | 1,8 | 0 | 87 |
Короп | 16 | 3,6 | 0 | 96 |
Кета | 22 | 5,6 | 0 | 138 |
Кичуж (сріблястий лосось) | 21,6 | 6 | 0 | 140 |
Кілька балтійська | 14,1 | 9 | 0 | 137 |
Кілька каспійська | 18,5 | 13,1 | 0 | 192 |
Корюшка | 15,5 | 3,2 | 0 | 91 |
Льодяна | 15,5 | 1,4 | 0 | 75 |
Лящ | 17,1 | 4,1 | 0 | 105 |
Сьомга | 20,8 | 15,1 | 0 | 219 |
Макрурус (гренадер) | 13,2 | 0,8 | 0 | 60 |
Мінога | 14,7 | 11,9 | 0 | 166 |
Минтай | 15,9 | 0,7 | 0 | 70 |
Мойва | 13,4 | 11,5 | 0 | 157 |
Навага | 16,1 | 1 | 0 | 73 |
Навича | 19,1 | 8 | 0 | 148 |
Минь | 18,8 | 0,6 | 0 | 81 |
Нерка червона | 20,3 | 8,4 | 0 | 157 |
Нототенія мармурова | 14,8 | 10,7 | 0 | 156 |
Окунь морський | 17,6 | 5,2 | 0 | 117 |
Окунь річковий | 18,5 | 0,9 | 0 | 82 |
Осетер | 16,4 | 10,9 | 0 | 164 |
Палтус | 18,9 | 3 | 0 | 103 |
Пеламіда | 22,4 | 14,2 | 0 | 217 |
Пікша | 17,2 | 0,5 | 0 | 73 |
Путасу | 16,1 | 0,9 | 0 | 72 |
Риба-шабля | 20,3 | 3,2 | 0 | 110 |
Рибець каспійський | 19,2 | 2,4 | 0 | 98 |
Сазан | 18,4 | 5,3 | 0 | 121 |
Сайра велика | 18,6 | 20,8 | 0 | 262 |
Сайра дрібна | 20,4 | 0,8 | 0 | 143 |
Салака | 17,3 | 5,6 | 0 | 121 |
Севрюга | 16,9 | 10,3 | 0 | 160 |
Оселедець | 17,7 | 19,5 | 0 | 242 |
Сиг | 19 | 7,5 | 0 | 144 |
Скумбрiя | 18 | 9 | 0 | 153 |
Сом | 16,8 | 8,5 | 0 | 144 |
Ставрида | 18,5 | 5 | 0 | 119 |
Стерлядь | 17 | 6,1 | 0 | 320 |
Судак | 19 | 0,8 | 0 | 83 |
Трiска | 17,5 | 0,6 | 0 | 75 |
Тунець | 22,7 | 0,7 | 0 | 96 |
Вугільна риба | 13,2 | 11,6 | 0 | 158 |
Вугор морський | 19,1 | 1,9 | 0 | 94 |
Вугор | 14,5 | 30,5 | 0 | 333 |
Хек | 16,6 | 2,2 | 0 | 86 |
Щука | 18,8 | 0,7 | 0 | 82 |
В’язь | 18,2 | 0,3 | 0 | 117 |
Мідії | 11,5 | 2 | 3,3 | 77 |
Устриця | 9 | 2 | 4,5 | 72 |
Креветки далекосхідні | 28,7 | 1,2 | 0 | 134 |
Печінка тріски | 4,2 | 65,7 | 0 | 613 |
Кальмар | 18 | 0,3 | 0 | 75 |
Раки річкові | 15,5 | 1 | 1,2 | 76 |
Краб | 16 | 0,5 | 0 | 69 |
Креветка | 18 | 0,8 | 0 | 83 |
Морська капуста | 0,9 | 0,2 | 3,0 | 5 |
Паста “Океан” | 18,9 | 6,8 | 0 | 137 |
Трепанг | 7,3 | 0,6 | 0 | 35 |